Остават точно три дни до спортното събитие Бягане за Радуловци. Надбягай мината. Целият екип на „Грийнпийс“ – България, заедно с нашите доброволци и партньори чакаме с нетърпение да се съберем и да се насладим заедно на живописния район. 

© ТОЧКА СПОТ/ „Грийнпийс“

Освен основния акцент на събитието – бягането, сме подготвили и интересна програма. Ето и повече детайли за това какво предстои като активности, как можеш да стигнеш до яз. Братушково и допълнителна информация за противоепидемичните мерки. 


Програма на събитието

  • 09:45: Официално откриване
  • 10:00: Старт на бягане
  • 11:00: Наблюдение на птици
  • 12:00-13:00: Уейкборд
  • 14:00: Почистване на района

Бягане

Благодарим на всички 140 записали се за двете дистанции. С това достигнахме максималния капацитет. Регистрираните участници, ще получат имейл с конкретни инструкции за бягането. 

Наблюдение на птици

© PHOTO Wildlife Moments

Изборът на този вид активност не е случаен. От една страна, на 3-ти октомври се чества Европейският ден на птиците, а от друга, районът около с. Радуловци е на миграционната магистрала „Via Aristotelis“ – един от главните маршрути за прелет на птиците от Европа на юг към Африка.

Опитни водачи от „Грийнпийс“ – България и туроператор Traventuria ще могат да превърнат посетителите ни за кратко в орнитолози. Участниците ще могат да гледат през зрителни тръби и бинокли и с помощта на водачите да определят някои от пъстрите местни и мигриращи пернати видове. Ще се постараем едновременно да се забавляваш и да учиш удивителни факти за видяните крилати видове. Беседите и наблюденията през зрителни тръби са безплатни.

Запази своето място в групата за наблюдение на птици, преди събитието, като пишеш на Лора на [email protected] и ѝ изпратиш: имена, възраст и дали имаш опит с наблюдение на птици до момента. Можеш да се регистрираш и на място на информационния ни щанд, в случай, че са останали свободни места. 

Уейкборд

© Wakeboard Alternative – Уейкборд Алтернатива

Ще имаме и уейкборд! Той ще се проведе* между 12-13 ч. На място ще осигурим уейк дъска, жилетка и каска, но моля да си носиш личен неопрен (воден костюм). Необходима е задължителна регистрация на място на информационния ни пункт. 

Благодарности на Wakeboard Alternative – Уейкборд Алтернатива, че ще направят деня ни още по-динамичен.

*Максималният капацитет за записване в часовете 12-13 ч. е 10 души и ще се запълва според поредността на записване. За първите 10 души, уейкбордът ще бъде безплатен. Услугата ще може да се използва и в другите часове, но със съответно заплащане на място. 

Почистване

Почистване на района, ще се проведе в края на събитието. Ще има осигурени чували, но моля да си носиш лични ръкавици. 

Транспорт от и до събитието

  1. Влак: От Централна гара София до жп гара „Сливница – Спирка“.
  • От Централна гара София влакът тръгва в 07:15 ч. сутринта и пристига в 07:57 ч.;  Влак номер: КПВ 10202
  • От жп гара „Сливница – Спирка“ влакът тръгва в 16:18 ч. и пристига на Централна Гара София 17 ч; влак номер: КПВ 10209

ВАЖНО: Има 2 жп гари – „Сливница – Спирка“ и „Сливница“. Слез на „Сливница – Спирка“. Разписание на влаковете тук

  1. Безплатни трансфери с бус от „Сливница – Спирка“ до до яз. Братушково, където е Старт/Финал зоната на събитието и обратно. За ваше улеснение на посочените спирки ще има доброволец от екипа ни. Трансферите ще се осъществяват в следните часове:
  • Между 08:00-09:00 – посока „Сливница – Спирка“ до яз. Братушково
  • Между 15:00-16:00 – посока от яз. Братушково до „Сливница – Спирка“
  1. С личен автомобил: Излиза се от София в посока Сърбия и се кара до град Сливница (има ремонтни дейности преди и на влизане в града). От там се кара в посока с. Алдомировци и на централния площад на селото има табела за с. Братушково.
  2. Паркинг: има обособен паркинг точно преди влизането в с. Братушково вляво. На място доброволци и полицаи ще съдействат.

Противоепидемични мерки

Здравето на всички е изключително важно за нас. Затова, във връзка с епидемичната обстановка, бихме искали всеки от вас стриктно да спазва следните мерки. 

  • Ще има входен пункт, на който ще измерваме температурата на всички участници и посетители. Ако някой от тях е с висока температура, той/тя няма да бъде допуснат до събитието. 
  • Спазване на препоръчителна дистанция от 2 м. 
  • Доброволците по пунктовете ще са с маски и ръкавици.
  • Ако не се чувствате напълно здрави, останете вкъщи. 
Инструкции за безопастност © „Грийнпийс“ – България

Други: 

  • Облечи се с подходящи дрехи и обувки според времето, терена и избраните активности по време на събитието.  
  • Старт/Финал зоната на състезанието, както и останалите планирани дейности като информационен щанд, подкрепителен пункт за състезателите и отправна точка на другите активности ще са разположени в района на яз. „Братушково“. Точна локация тук.
  • Правилата за участие в събитие – „Бягане за Радуловци“ може да намериш тук.

Очакваме те тази събота, 3-ти октомври и нека заедно надбягаме мината!